Utilisateur:Tatjardin/Brouillon

Une page de Wikipédia, l'encyclopédie libre.
Dr. Irena Radović

Irena Radović[modifier | modifier le code]

Ambasador Crne Gore u Francuskoj, dr Irena Radović, rođena je 21. aprila 1978. godine u Podgorici. Irena Radović, imenovana je na mjesto ambasadora Crne Gore u Republici Francuskoj, Kneževini Monako i Kneževini Andori u oktobru 2010.

Biografija[modifier | modifier le code]

Studije[modifier | modifier le code]

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, 2000. godine u oblasti ekonomije i međunarodnog biznisa i tokom studija bila je dobitnik nagrada “19. Decembar” i Povelje Univerziteta Crne Gore za ostvareni uspjeh na studjama.

Magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu 2002. godine, dok je magistraturu ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primjenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine. Odbranila doktorsku disertaciju u oblasti monetarne ekonomije na Univerzitetu Crne Gore 2008. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka. Od 2000. godine je angazovana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na predmetima Medjunarodna ekonomija i Globalizacija svjetske privrede, a 2011. godine izabrana u zvanje docenta u oblasti monetarne ekonomije EU na Univerzitetu Donja Gorica.

Profesionalna karijera[modifier | modifier le code]

Profesionalnu karijeru započela je 2000. godine, na mjestu najprije demonstratora, a potom asistenta na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, uz istovremeni angažman u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.

2003. godine imenovana na mjesto šefa Britanske kancelarije u Podgorici, kao predstavnik Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori. Nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, u novembru 2006. godine, preuzela je dužnost zamjenika britanskog ambasadora u Crnoj Gori u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici, do odlaska na specijalizaciju na All Souls koledž Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu u januaru 2007. godine

Vratila se u crnogorsku diplomatiju 2007. godine, preuzimanjem dužnosti pomoćnika ministra inostranih poslova, za bilateralne odnose, do oktobra 2010. godine.

Dr Irena Radović, imenovana je na mjesto ambasadora Crne Gore u Republici Francuskoj, Kneževini Monako i Kneževini Andori u oktobru 2010.

Radović je stalni predstavnik Crne Gore pri UNESCO od novembra 2010. U novembru 2011. izabrana je u ključno rukovodece tijelo Organizacije - Izvrsni odbor UNESCO na period 2011-2015, a u periodu 2011-2013. bila je i potpredsjednik 36. Generalne konferencije UNESCO.

Radović je lični izaslanik predsjednika Crne Gore u Stalnom savjetu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF), stalni delegat Crne Gore pri Međunarodnom birou za izložbe (BIE), te zastupa Crnu Goru u drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Parizu - OECD, OIV, OIE, BIPM i Eutelsat-u.

Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik, a služi se španskim, albanskim i arapskim.

Odlikovanja[modifier | modifier le code]

U aprilu 2014. godine dodijeljena joj je u Parizu, u sjedistu Republikanske garde Francuske Republike, zlatna medalja i povelja Univerzalne Lige za javno dobro za humanitarni, intelektualni i naucni doprinos (médaille d’Or de la Ligue Universelle du bien public décernée aux meilleurs serviteurs du service public et de l’humanité). Radović je prva žena iz Crne Gore dobitnik ovog prestižnog međunarodnog priznanja.

Princ Albert II od Monaka odlikovao je 15. decembra ambasadora Crne Gore u Francuskoj i Monaku, dr Irenu Radović, Ordenom Viteza reda Svetog Karla. Navedeni orden, uspostavljen 15. marta 1858. godine, predstavlja najprestižnijiji red odlikovanja koje dodjeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, kao posebno priznanje za uloženi napor i proaktivan pristup, zaslužnim pojedincima ili državama, koji su svojim zalaganjem dali snažan pečat u istoriji odnosa sa Monakom i značajno doprinijeli unaprjeđenju saradnje.


Izvori[modifier | modifier le code]

Modèle:Izvori

Linkove[modifier | modifier le code]

Vanjske poveznice[modifier | modifier le code]

Sur les autres projets Wikimedia :

[[Catégorie:Monténégro|*]]