Tizi Ouasli

Un article de Wikipédia, l'encyclopédie libre.
Aller à : navigation, rechercher

Tizi ouasli behoort tot de izanayen stam, zeer krachtig en strijdlustig volk, In nederland staan ze ook bekend als ludieke messentrekkers meerdendeel van deze bevolking zitten inmiddels in europa en de meeste zijn vertrokken naar het binnenland van marokko o.a. in fes , meknes , taza en zelfs tot in tanger. Ze hebben daar hen handel opgezet. En ze kunnen heel goed om met arabisch sprekende mensen omgaan en burgeren makkelijk in, in tegendeel met de andere stammen in de rif. In nederland werken ze voornamelijk in de vis industrie en hebben er talrijke bedrijven in opgezet. In de regio urk emmeloord, Tevens hebben ze samen met vissers van het noorden Heiploeg garnalen pellerij een fabriek opgezet in tanger.

De handelsgeest van izanayen zit tot ver in het vastgoed sector waaronder : de grote bouwbedrijven al omra en Douha is opgezet door 2 broers uit tizi ouasli, tevens diverse pomstations en busslijnen door het hele land.

De kern tizi ouasli beschikt in de regio over het beste water kwaliteit , afkomstig uit een bron genaamd tera n tzajat, tevens uitmuntende infrastructuur.

De bergen van izanayen staan bekend om woest en hen mooie schoonheid, en ook een bron van rijke oogsten, wat het heel goed doet in deze regio is de amandel en vijgen en olijfolie productie van zeer hoge kwaliteit en gerespecteerd in heel marokko.

Gedurende de franse bezetting waren het de izanayen die weerstand leverden tegen de bezetters. De mujahideen waren afkomstig uit de driekhoek des doods in het frans bekend als "triangle des morts".

  • Province : Taza
  • Cercle : Aknoul
  • Annexe : Tizi Ouasli
  • Chef lieu : Commune Tizi Ouasli Centre
  • Superficie de la commune : 319 km2

Liens externes[modifier | modifier le code]