Aller au contenu

Fichier:Het buitengoed van de jezuïeten op de Leuvensevaart, 1750.jpg

Le contenu de la page n’est pas pris en charge dans d’autres langues.
Une page de Wikipédia, l'encyclopédie libre.

Fichier d’origine(988 × 768 pixels, taille du fichier : 284 kio, type MIME : image/jpeg)

Ce fichier et sa description proviennent de Wikimedia Commons.

Description

Description
English: Het "Ambrooskasteel" was oorspronkelijk een soort klein waterkasteel, dat in de 17de eeuw door vererving in bezit kwam van de Jezuïeten van Mechelen. Zij richtten dit buitengoed in als retraitehuis. Na de ontbinding van de jezuïetenorde in 1773 werd het verkocht aan Constantin Van den Nieuwenhuyse, een rijke hoedenfabrikant, wiens nazaten zich met de plaatselijke adel vermengden. Op het einde van de 18de eeuw werd het gebouw in sobere classicistische stijl verbouwd en aangepast. De restauratie o.l.v. architect H. Sermeus in 1966-1971, bracht sporen aan het licht van een zeer oude (Gotische?) kern (kelders) en van een onder de bepleistering behouden traditionele kern in baksteenmetselwerk met speklagen van zandsteen. Momenteel is het een classicistisch, drie verdiepingen hoog landhuis van vijf traveeën met schilddak (leien). Vandaag (2005) is het kasteel eigendom van Leon Van Rompay, stichter van het Belgisch farmaceutisch bedrijf Docpharma, en is de renovatie aan de gang. In het grotendeels verkaveld domein, deels begrensd door de dijken van het Leuvens kanaal ( alias Leuvens Vaart), zijn nog enkele oude bomen en de door de Baerebeek gevoede vijvers en ringgrachten bewaard, alsook enkele lage bakstenen bijgebouwen van architect H. Sermeus.
Date 18th/19th
Source Regionale Beeldbank
Auteur De Noter Jan-Baptist

Conditions d’utilisation

Public domain

Cette œuvre est également dans le domaine public dans tous les pays pour lesquels le droit d’auteur a une durée de vie de 70 ans ou moins après la mort de l’auteur.


Cette œuvre est dans le domaine public aux États-Unis car elle a été publiée avant le 1er janvier 1929.

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel22 février 2020 à 16:48Vignette pour la version du 22 février 2020 à 16:48988 × 768 (284 kio)HasrucUser created page with UploadWizard

La page suivante utilise ce fichier :

Usage global du fichier

Les autres wikis suivants utilisent ce fichier :

Métadonnées