Блакить

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Настоянка блакитного целесте
Настоянка блакитного целесте

Блакить ( [ˌbl səˈlɛst], «небесносиній») - рідкісна та нестандартна тинктура в геральдиці (яка не є однією із семи основних кольорів та металів (або три брудиних кольори). Цей колір зображений у світлішому відтінку, ніж діапазон відтінків більш традиційної блакитної тинктури, яка є стандартним синім кольором, що використовується в геральдиці.

Зазвичай вважається європейським, а не англійським чи шотландським, після Першої світової війни він почав з'являтися в Англії з гербами та бейджами, що стосуються Королівських ВПС, хоча досі сумнівно, чи можна знайти більше десятка прикладів у британській геральдиці, і більшість британських геральдистів вважають колір негеральдичним. У той час, як у період після Першої світової війни блакить зображували як темніший відтінок, у попередні часи він зображувався як дуже світлий і навіть оброблявся як метал, оскільки лазурові накладки розміщували на полі блакитного тла, і навпаки.

Незважаючи на це, блакить все ще використовується геральдичними інституціями, такими як Британський Геральдичний коледж в Лондоні, з одним прикладом надання герба Якоба Фламберга [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.] в 2016 році з використанням блакиті у блазоні для полів, намету та фігури:

"На розсіченому блакитно-чорному полі на хвилястому поясі між трьома сливовими деревами чорно-блакитний розсічений вовк із червоним озброєнням" і "Частина блакиті і черні подвоїли сріблом". [1]

Блакить також можна побачити в гербах Ізраїлю та Перу, а також в гербах колишнього генерал-губернатора Канади Романа Гнатишина.[2] В гербі Університету Натальського спортивного союзу блакить визначається як "небесносиній колір".[3]

Блакить[ред. | ред. код]

На додаток до блакиті, є також, очевидно, унікальний приклад у британській геральдиці використання "світлосиньго" у муніципальному районі Барнса, через який на Темзі проходить гонка Оксфорд проти Кембриджа. На гербах зображені відповідні лопаті весел команд темносинього та світлосинього кольору, і можуть бути блазовані так:

У блакитному полі срібний андріївськихй хрест між чотирма страусиними пір'ями, два весла поверх хреста, у яких лопаті темносиня справа і світлосиня зліва.

Коли в 1965 році цей район об'єднався з сусідами, утворивши район Річмонда на Темзі, кольорові весла були передані щитотримачамщита нового району.

Герб Аргентини.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Скотт-Джайлз, CW (1958). Геральдика Бутелла (вип. Ред. ). Лондон та Нью-Йорк: Frederick Warne & Co. 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Flambefrg, Jacob. The Arms of Jacob Simon Flamberg. International Armorial Register. The Armorial Register. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 23 березня 2016.
  2. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada - Ramon John Hnatyshyn. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 31 березня 2021.
  3. National Archives of South Africa (англ.). Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 31 березня 2021.