Retaule de Sant Ermengol

Un article de Wikipèdia, l'enciclopèdia liura.
Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

Lo Retaule de Sant Ermengol es una òbra medievala, en vèrs, que se comencèt a representar l'an 1957, dins las clastras de la Catedrala de la Seu d'Urgèl ont s'evòca de manièra plastica unes fragments de la vida de Sant Ermengol, avesque urgel·lità al començament del sègle onze e patron de la vila, que se escenifica dins las clastras romanicas de la Catedrala de la Seu, sus un tèxt literari d'Esteve Albert e Corp. Espectacle de musica, lutz e color sus las pèiras millenàrias de l'encencha catedralici, protagonistas de l'òbra, se revivon de faches e de personatges íntimament ligats a la gloriosa istòria de la Catalonha comtala que s'anava forjant.

Mai d'un centenat de urgellencs e urgellenques participan a la representacion del Retaule, entre actors, tecnicians, atrezzo, èca., lo que compta de nòus quadres: lo Mil·lenni, la Consagració, la Canonica, Cortiuda, lo pagés shut, Llumeneres, seguici o enterrament, lo Miracle de la Pluèja e lo quadre final. La musica es una pèça clau en aquel espectacle amb fragments de pèças del Barròc e de cant gregorià, aital coma una interpretacion cantada en dirècte per un dels actors, del temps qu'un narrator dona pas als diferents quadres que se escenifiquen.