Utilisateur:MoiraMoira/Lieftinghsbroek

Une page de Wikipédia, l'encyclopédie libre.

A traduire pour wiki-fr dans la future.

Zicht op Lieftinghsbroek vanaf de Ruiten Aa

Het Lieftinghsbroek is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Groningen.

Omschrijving[modifier | modifier le code]

Het gebied, bestaande uit een oerbosgebied met bosvegetatie en moerasachtige delen, maakt onderdeel uit van het Dal van de Ruiten A. Het bos is het oudste bos van Westerwolde en maakt deel uit van de Natura 2000 lijst opgesteld door de Europese Unie.

Geschiedenis[modifier | modifier le code]

In 1919 was het bos eigendom van de toenmalige voorzitter van het waterschap Westerwolde, mr. J.H. Schönfeld. Het bos was toen al beroemd omdat daar de zeer zeldzame Zweedse kornoelje voorkwam. In dat jaar brachtten de toenmalige secretaris Jac. P. Thijsse en de penningmeester en latere voorzitter van Natuurmonumenten, Pieter van Tienhoven op uitnodiging van Schönfeld een bezoek aan het bos. Bij zijn overlijden in 1927 laat deze het bos na aan Natuurmonumenten. In 1976 wordt het gebied Samen met het Metbroekbos opgenomen in het grotere natuurgebied Vlagwedder essen wat door aankoop en ruilverkaveling tot stand kan komen.

Vegetatie[modifier | modifier le code]

Het gebied bevat behalve de Zweedse kornoelje andere zeer zeldzame flor als de Bosanamoon en de Witte klaverzuring. Het gebied bestaat overwegend uit loofbos en is gelegen op de dalflank van het riviertje de Ruiten Aa. Het bos is een zogenaamd eiken-haagbeukenbos met delen moerasachtig bosgebied, het zogenaamde broekbos. In de natte moerasachtige delen is er een overvloedige ondergroei van bijzondere vegetatie aanwezig. Deels wordt de struiklaag gedomineerd door hULST.

Beheer[modifier | modifier le code]

In 2001 is het Lieftingshbroek aangemeld bij de Europese Habitatrichtlijn. In 2009 wordt door de provincie Groningen een beheersplan opgesteld waarin geregeld wordt wat wel en niet is toegestaan in het bos en de omliggende agrarische omgeving. Langs het bos lopen fietspaden.

Modèle:Bron

Categorie:Natuurgebied in Groningen