Sýkora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Sýkora (rozcestník).
Jak číst taxoboxSýkora
alternativní popis obrázku chybí
Sýkora koňadra
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďsýkorovití (Paridae)
Rodsýkora
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sýkora je české rodové jméno pro ptáky většiny rodů z čeledi sýkorovitých. Výjimkou je moudivláček ohnivočelý (Cephalopyrus flammiceps), který byl mezi sýkorovité přesunut z čeledi moudivláčkovitých a zachoval si původní český název.

Dříve byla většina sýkor řazena do rodu Parus, ale postupně byly sýkory rozčleněny do 13 rodů a v rodu Parus zůstaly pouze 4 druhy.

Jedná se o poměrně běžné drobné ptáky. Mají poměrně velkou hlavu, téměř přímý špičatý zobák, silné nohy a drápy. Křídla mají krátká a zaoblená, ocas středně dlouhý. Přes většinu roku se vyskytují v hejnech i s dalšími ptačími druhy, např. s brhlíky, šoupálky a ostatními druhy drobných pěvců. V potravě převládá hmyz, který sbírají na stromech, proto pomáhají v boji s hmyzími škůdci. Sýkory obecně jsou velmi užitečnými ptáky. Sýkory se hmyzem živí i v zimě, kvůli čemuž mohou mít problémy s nalezením dostatečného množství potravy a velké množství jich přes zimu uhyne. Lze jim pomáhat např. budováním napajedel a budek, případně zimním přikrmováním. K přikrmování jsou vhodná olejnatá semena – například semena lnu, slunečnice, jádra ořechů, tykví, jablek apod.

Rody – druhy[editovat | editovat zdroj]

Sýkora tibetská (Pseudopodoces humilis) byla mezi sýkory přeřazena z rodu (Podoces) z čeledi krkavcovitých, kde figurovala pod jménem „strakule tibetská“.

Český rodový název sýkora se používá pro ptáky 13 rodů.

Starší homonyma[editovat | editovat zdroj]

Dříve byly řazeny mezi sýkory i jiné druhy:

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]