Ret

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rty jsou v lidské kultuře symbolem smyslnosti a ženy si zakládají na výrazných rtech.

Rty nebo u zvířat pysky (labia oris) jsou výrazný orgán kolem ústního otvoru člověka a mnoha dalších živočichů. Rty jsou měkké, pohyblivé a mírně vyčnívají z roviny obličeje. Uplatňují se především při příjmu potravy (vnímají tlak, obsahují velké množství nervových zakončení), ale také při artikulaci řeči, mimice a jako erotogenní zóna.

K péči o rty a jejich ochraně před vysoušením se používá balzám na rty (jelení lůj). K jejich zvýraznění při líčení obličeje slouží rtěnka.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Největší objem uvnitř rtu zaujímá příčně pruhovaný sval musculus orbicularis oris. Na jeho povrchu je vazivo a nad ním ještě dlaždicová epiteliální tkáň pokožky. Epitel na povrchu rtu je trojího druhu:[1]

  • na zevní straně rtů – vícevrstevný dlaždicový epitel rohovějící; obsahuje vousy a přiléhající žlázky
  • na straně přivrácené do dutiny ústní – vícevrstevný dlaždicový epitel nerohovějící; ve vazivu pod ním jsou drobné slinné žlázky
  • na přechodu mezi těmito dvěma zónami – přechodná zóna červeně rtu; obsahuje bohatě prokrvené vazivové papily, díky nimž prosvítající krev propůjčuje této části rtů typickou červenou barvu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lip na anglické Wikipedii.

  1. R. Jelínek, et al. Histologie embryologie [online]. 3. lékařská fakulta UK. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]