Dovolená

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o pracovněprávním termínu. O cestovním termínu pojednává článek Zájezd.

Dovolená je zkrácený název pro dovolenou absenci (nepřítomnost) zaměstnance na pracovišti. Nárok na její poskytování v moderní době ve většině zemí zpravidla upravuje zákoník práce či obdobná legislativa. Nejběžnějšími typy dovolené jsou:

Označení nemocenská dovolená pro pracovní volno poskytnuté na základě neschopenky (lékařského potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti), zpravidla za náhradu na základě nemocenského pojištění je někdy používáno[1] jako interpretace zpodstatnělého adjektiva „nemocenská“, „být na nemocenské“. Častěji však bývá „nemocenská“ chápána jako „nemocenská dávka“.[2][3]

Terminologie[editovat | editovat zdroj]

Český zákoník práce používá pojem dovolené pouze pro dovolenou na zotavenou, mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou. Dovolenou na zotavenou však zákoník práce 262/2006 Sb., na rozdíl od předchozího, již označuje pouze slovem „dovolená“. Zatímco nárok na tuto dovolenou upravuje část devátá zákoníku práce, která je tímto slovem i nadepsána, mateřská a rodičovská dovolená jsou upraveny již v části osmé nadepsané „překážky v práci“, v paragrafech 195–198.

Zákon č. 81/1959 Sb., o placené dovolené na zotavenou, a jeho prováděcí vyhláška uváděly v nadpisech zpravidla plný název, ovšem v dalším kontextu či podnadpisech už používaly většinou jen označení bez přívlastku. Zákoník práce 65/1965 Sb. oddíl třetí nadepisoval „dovolená na zotavenou“, ovšem ve formulacích jednotlivých ustanovení už přívlastek neopakoval. V jiných částech uváděl přívlastek tam, kde byl vhodný kvůli jednoznačnosti, například v ustanovení o splatnosti mzdy. Například novelizační zákon 111/1984 Sb. též zmiňoval ve svém názvu prodloužení dovolené na zotavenou, ale ve vlastních novelizovaných formulacích používal pouze výraz dovolená bez přívlastků.

Dovolená v jazykových slovnících[editovat | editovat zdroj]

Slovník spisovného jazyka českého zmiňuje u prvního významu slova řadu příkladů: zákonitá, řádná, mimořádná, placená, neplacená, započitatelná, zdravotní, mateřská dovolená, dovolená z rodinných důvodů, následně pak jako údajný právnický význam uvádí pouze dovolenou na zotavenou. Jako dovolenou tento slovník zmiňuje také neplacenou dovolenou,[4] které se však obvykle říká neplacené volno. Jako druhý význam tento slovník uvádí rekreační pobyt po dobu dočasného uvolnění z práce.[4]

Terezie Nývltová Vojáčková na webu Peníze.cz v článku pro mladé matky v kontextu s mateřskou a rodičovskou dovolenou píše o dovolené na zotavenou jako o „řádné“ či „normální“ dovolené, popřípadě jako o dovolené bez přívlastků.[5] I v dalších populárních článcích je mnohdy dovolená na zotavenou zmiňovaná často bez přívlastků, případně přívlastek není v rámci jednoho kontextu opakován pokaždé. Tak tomu je například i v článku Karoliny Švidrnochové z roku 2005 na IDNES.cz.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Smím na dovolenou k moři během nemocenské dovolené? | letni-dovolene.cz. www.letni-dovolene.cz [online]. [cit. 2023-06-12]. mori-behem-nemocenske-dovolene-52 Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Nemocenská. Peníze.cz [online]. [cit. 2023-06-12]. Dostupné online. 
  3. Výpočet nemocenské, nemocenská 2023 | Peníze.cz. www.penize.cz [online]. [cit. 2023-06-12]. Dostupné online. 
  4. a b B. Havránek a kol. Slovník spisovného jazyka českého [online]. Ústav pro jazyk český, v.v.i., 2011 [cit. 2018-07-24]. Heslo dovolená. 
  5. NÝVLTOVÁ VOJÁČKOVÁ, Terezie. Šikovná rada: mezi mateřskou a rodičovskou si vezměte normální dovolenou. Peníze.cz [online]. 2018-05-22 [cit. 2018-07-24]. Dostupné online. 
  6. ŠVIDRNOCHOVÁ, Karolina. 10 pravidel, kterými se řídí dovolená. iDNES.cz [online]. 2005-05-30 [cit. 2018-07-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]